Siirry pääsisältöön

Viesti Wikipediassa! Case Veikkausliiga

Oletko huomannut yleistä asiaa tai kuuluisaa henkilöä etsiessäsi, että hakukoneet ehdottavat Wikipedian artikkelia ensimmäisenä? Tai ainakin ensimmäisten joukossa. Ehkäpä työskentelet merkittävässä yrityksessä tai organisaatiossa, ja huomaat miten hakukone antaa virallisen verkkosivuston jälkeen heti seuraavana Wikipedian artikkelin?

Useimmiten viestintä- ja markkinointiosasto hoitaa mallikkaasti organisaation verkkosivut, mutta muu internet jätetään rauhaan. Aivan kuin se hoitaisi automaattisesti itse itsensä. Wikipedia on avoin tietosanakirja, jota saa muokata vapaasti. Mielikuvissa sitä pidetään suhteellisen luotettavana ja useimmiten neutraalina. Viimeksi mainittu ei tarkoita, että artikkeliin sidoksissa oleva taho ei saisi kirjoittaa.  Kyllä saa, mutta silloin tulee osata puhua wikipediaa.

Wikitilastot tutuksi

Kuva 1: Veikkausliiga-seurat

Rajataan tehtävää aluksi. Tarkastellaan mitä Wikipedian tilastot kertovat siitä itsestään. Valitaan aihealueeksi vaikkapa kotimainen jalkapallosarja Veikkausliiga. Tutkitaan millaisia kävijöitä saavat liigassa pelaavien jalkapalloseuroista kertovat artikkelit.

Wikipedian itsensä mukaan kävijöistä kertova tilastointiohjelma on murroksessa. Varsinainen data on jo tällä hetkelläkin avointa, mutta sen analysointi on harvempien käsissä. Tosin tämäkin tieto näyttää vanhentuneen, sillä tuotantokäytössä on jo Wikimedia Toolforge. Jotenkin kuvaavaa yhteisölliselle kehittämiselle on, että artikkeleissa esiintyvät tiedot eivät välttämättä enää pidä paikkaansa, mutta kellään ei ole juuri aikaa (tai auktoriteettia) käydä valtava tietomassa läpi ja päivittää (tai tuhota) artikkelit ajan tasalle.

Mitä paljastuu suomifudiksesta?

 

Kuva 2: HJK-tilasto

Valitaan Veikkausliigan joukkueet Toolforge:lla (kuva 1). Vieritetään alaspäin ja nähdään kuinka suosittuja kaikissa Wikipedioissa jalkapalloseurat ovat järjestyksessä. Nyt voidaan asiaa tarkentaa ja katsoa kuinka suosittu yksittäinen seura on eri Wikipedioiden kieliversioissa (valittuna Helsingin Jalkapalloklubi, kuva 2).

Voimme käydä jokaisen Veikkausliiga joukkueen ja huomaamme, että suosituin versio on kaikissa englanninkielinen versio. Toisena tulee suomenkielinen. Yllättävää on, että venäjänkielinen versio ei ole niin kaukana suomenkielisestä versiosta. Yksittäisiä seuroja koskeva kieliversioiden suosion voi todeta laittamalla Toolforge:en hakusanan ”Veikkausliiga”, joka antaa saman järjestyksen. Ehkäpä suomifudiksesta viestittävien seurojen kannattaisi keskittyä näihin kolmeen kieliversioon?

Kuva 3: Jokerit-tilasto

Näitä Wikipedian lukuja voi verrata virallisen verkkosivuston kävijämääriin. Ehkäpä Wikipedia sopii nettisivuja tukevaksi mediaksi, jolla palvellaan muita kieliversioita? Tai ehkäpä sen avulla annetaan ammattimainen kuva seuran toiminnasta – ja varsinkin sen pelaajista. Viimeksi mainittuja ostetaan ja myydään täysin globaaleilla markkinoilla. Tuotteet eli pelaajista kertovat artikkelit kannattaa pitää ajan tasalla.

Tehdään vielä yksi sivuanalyysi toisesta lajista. Valitaan jääkiekkosarjan KHL:n joukkue Jokerit (kuva 3). Kieliversioiden järjestys on jälleen sama. Tosin suomenkielinen versio on lähes kolme kertaa suositumpi kuin Veikkausliigan suosituimman seuran Helsingin Jalkapalloklubin kävijämäärä. Sama ilmiö on myös venäjäkielisessä versiossa.

Tässä oli pienenä makupalana Wikipedia-tilastoa. Kiinnostaako kuulla lisää? Voit tilata koulutusta räätälöidysti organisaatiollenne tai osallistua avoimille kursseilla.

Yrittäjämies Mikko haastaa, kokeilee ja epäonnistuu. Väliin mahtuu muutama onnistuminenkin.

Back To Top
×